Czym jest gnicie pnia drzewa cytrusowego spowodowanego grzybem Diplodia?

Cytrusy są jedną z największych grup powszechnie dostępnych owoców. Zapach i słodkawa woń znajdują zastosowanie zarówno w przepisach, jak i w soku lub świeżo zjedzonym produkcie. Niestety, wszystkie one są ofiarami kilku chorób, z których wiele jest grzybami. Zgnilizna pędowa cytrusów Diplodia jest jedną z najczęstszych chorób po zbiorach. Jest ona powszechna w uprawach w Ameryce i w innych miejscach. Zgnilizna łodyg owoców cytrusowych może zniszczyć cenne uprawy, jeśli nie zapobiegnie się jej poprzez dobrą pielęgnację po zbiorach.

Czym jest zgnilizna łodygi drzew cytrusowych?

W okresie kwitnienia i owocowania na drzewach cytrusowych może pojawić się wiele problemów z grzybami, ale takie problemy występują również po zebraniu i przechowywaniu owoców. Choroby te są najgorsze, ponieważ trzeba obserwować, jak cała ciężka praca idzie na marne. Zgnilizna drzew cytrusowych Diplodia powoduje gnicie owoców. Rozprzestrzenia się ona w zapakowanych owocach cytrusowych i może powodować rozległe szkody.

Zgnilizna pędowa na cytrynach występuje najczęściej w regionach subtropikalnych. Organizmem odpowiedzialnym jest grzyb, Lasiodiplodia theobromae, który gromadzi się na pniach drzewa i przenosi na owoce. Występuje on na wszystkich gatunkach owoców cytrusowych w gorących, wilgotnych miejscach. Grzyb jest utajony na guziku owocowym do momentu zbioru, kiedy zostanie reaktywowany.

Cytrusy z grzybicą pnia Diplodii wydają się być najbardziej rozpowszechnione tam, gdzie jest dużo martwego drewna na drzewach, duże opady deszczu i temperatury, a także tam, gdzie środki grzybobójcze nie były stosowane regularnie. Gdy owoce znajdują się w magazynie, nieprzetworzone cytrusy mogą szybko ulec zgniliźnie.

Oznaki występowania grzyba Diplodia

Grzyb atakuje owoc w miejscu przyczepienia łodygi do owocu. W tym miejscu pojawiają się przebarwienia i szybko przechodzą w stan rozkładu. Zgnilizna łodygi owoców cytrusowych będzie postępować, wpływając na skórkę i miąższ owocu.

Odbarwienie pojawia się w owocach. Badania wskazują, że choroba ta występuje częściej, gdy brak jest odpowiednich warunków sanitarnych oraz podczas długotrwałych okresów degeneracji, gdy skóra cytrusów jest narażona na przebarwienia.

Eksperci zalecają skrócenie czasu ekspozycji owoców na działanie etylenu. Niektóre środki grzybobójcze są również stosowane po zbiorach w celu ograniczenia występowania zgnilizny łodyg. Do innych zaleceń należy zaliczyć:

  • usuwanie martwego i chorego drewna z drzew
  • pozwalanie, aby owoce dojrzewały na drzewie dłużej
  • spryskiwanie drzew środkiem grzybobójczym przed zbiorem lub moczenie owoców w fungicydzie po zbiorze.
  • zmniejszenie czasu przesiewania i stosowanie mniejszej ilości etylenu.
  • przechowywanie owoców w temperaturze 10 stopni Celsjusza.