Czym jest rak owoców cytrusowych? Jak leczyć raka owoców cytrusowych?

Rak owoców cytrusowych jest wyniszczającą chorobą, która została wyeliminowana kilka razy tylko po to, aby powrócić. Podczas poprzednich prób likwidacji zniszczono tysiące drzew. Dzisiaj masowa likwidacja została uznana za niewykonalną, ale nadal istnieje kwarantanna dotycząca transportu lub przewozu owoców cytrusowych przez granice państw. Więc czym dokładnie jest rak owoców cytrusowych? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie są objawy raka owoców cytrusowych i jak leczyć tę chorobę w przypadku pojawienia się jej w przydomowym ogrodzie.

Czym jest rak owoców cytrusowych?

Rak owoców cytrusowych znany jest od wielu lat. Został on przeniesiony na sadzonki

 importowane z Japonii. Jest on spowodowany przez bakterię Xanthomonas citri i prawdopodobnie pochodzi z południowej Azji. Obecnie chorobę tę można znaleźć w Japonii, na Bliskim Wschodzie, w Afryce Środkowej i Południowej oraz w Ameryce Środkowej i Południowej.

Bakteria ta jest niezwykle zaraźliwa i rozwija się przy stałym deszczu w połączeniu z wysoką temperaturą. Zarówno woda deszczowa jak i nawadnianie napowietrzne rozprzestrzeniają bakterie z rośliny na roślinę i są następnie przenoszone przez wiatr, ptaki i zwierzęta, ludzi i maszyny.

Azjatyckie owady minujące również odgrywają rolę w rozprzestrzenianiu się raka cytrusowego. Nie działają one jako nosiciele, ale raczej rozwijają infekcje i rozprzestrzenianie się choroby poprzez uszkodzenia liści spowodowane odżywianiem.

Symptomy raka owoców cytrusowych

Początkowymi objawami raka owoców cytrusowych są zwiększone zmiany chorobowe, które można znaleźć po obu stronach liścia. Mają one kraterowy wygląd otoczony koncentrycznymi okręgami. W miarę postępu choroby, zmiany mogą być otoczone żółtą aureolą.

Dalej w głąb infekcji, te aureole stają się otworami przelotowymi. Również na starszych zmianach chorobowych można zaobserwować grzyby (biały krosty) i owocniki (czarne kropki). Dokładny wygląd choroby różni się w zależności od odmiany drzewa cytrusowego i czasu, przez jaki drzewo zostało zarażone.

Jak leczyć raka owoców cytrusowych?

Podczas pierwszych infekcji jedyną dostępną metodą leczenia raka owoców cytrusowych było spalenie zainfekowanych drzew – wysiłek ten został najpierw podjęty przez hodowców. Podjęto rygorystyczne działania mające na celu zwalczanie raka cytrusowego, w wyniku których zainfekowane drzewa nie tylko zostały zniszczone, ale także usunięto wszystkie zielone drzewa w promieniu 15 metrów od tych, które zostały zainfekowane.

Obecnie, w odniesieniu do leczenia raka cytrusowego za pomocą środków chemicznych, na całym świecie choroba ta jest zwalczana za pomocą profilaktycznych środków bakteriobójczych na bazie miedzi. Jest to zazwyczaj stosowane w połączeniu z praktykami kulturowymi, takimi jak przycinanie i defoliacja chorych pędów letnich i jesiennych oraz stosowanie wiatrochronów. Przycinanie odbywa się również w porze suchej, kiedy warunki są mniej korzystne dla rozprzestrzeniania się bakterii.

Inne metody zwalczania raka owoców cytrusowych obejmują stosowanie odpornych odmian cytrusów oraz wprowadzenie programu kwarantanny z ograniczeniami dotyczącymi przyjmowania i sprowadzania owoców do kraju. Eliminacja została uznana za niewykonalną ze względu na szereg czynników, przede wszystkim koszty i ogólny niepokój plantatorów niekomercyjnych.