Czy liście cytrusowe są jadalne? Jedzenie liści pomarańczy i cytryny

Czy liście cytrusowe są jadalne? Z technicznego punktu widzenia jedzenie liści pomarańczy i cytryny jest możliwe, ponieważ liście nie są toksyczne, dopóki nie zostaną poddane działaniu pestycydów lub innych środków chemicznych.

Podczas gdy liście cytrusowe wspaniale pachną, większość ludzi nie szaleje za ich gorzkim smakiem i włóknistą konsystencją. Jednak dostarczają one wyśmienitego smaku i aromatu do różnych potraw, zwłaszcza jeśli skorzystamy z liści pomarańczy lub cytryny. Spójrzmy na kilka z poniższych pomysłów na wykorzystanie liści cytrusów.

Jak można jeść liście cytrusowe?

Liście cytrusowe są często używane do owijania klopsików, piersi kurczaków, pieczonej wieprzowiny lub owoców morza, które są następnie zabezpieczane wykałaczką i grillowane, parzone lub pieczone. W przypadku liści pomarańczy stosuje się również owijanie wokół kawałków wędzonej mozzarelli, goudy lub innych pikantnych serów. Liście cytrusowe można wrzucać do zup, sosów lub curry.

Używanie liści cytryny jest bardzo podobne do używania liści laurowych, często z przyprawami, takimi jak goździki czy cynamon. Liście cytrusowe dobrze komponują się w sałatkach lub deserach z owocami, takimi jak ananas czy mango. Stanowią one również wspaniały dodatek do cytrynowych lub pomarańczowych deserów.

Zarówno w przypadku liści pomarańczy, jak i cytryny można stosować gorącą, pikantną herbatę. Rozgnieć liście i włóż je do garnka z wrzącą wodą. Pozwól im zagotować się przez pięć minut, ostudzić, odcedzić i podać. Podobnie, dodaj młode, delikatne liście do gorącego cydru lub grzanego wina. Liście cytrusowe można również zalać octem lub oliwą z oliwek.

Jedzenie liści pomarańczy i cytryny

Liście cytrusowe można suszyć, ale mogą one być gorzkie i znacznie lepiej używać ich na świeżo. Jeśli nie mieszkasz w klimacie tropikalnym, zawsze możesz wyhodować drzewo cytrusowe w domu.

Do uprawy wewnątrz pomieszczeń popularne są cytryny Meyer, pomarańcze kalamondynowe i inne odmiany karłowate. Zimą możesz potrzebować żarówek fluorescencyjnych, ponieważ drzewa cytrusowe wymagają dużej ilości jasnego światła słonecznego. Średnia temp. około 18 stopni Celsjusza jest idealna.